Bu Blogda Ara

19 Şubat 2017 Pazar

FEMİNİZM



Feminizm 18. yüzyılda Fransa'da filozoflar ve kadın yazarlar tarafından çıkarılan ve savunulan, sonraları her toplumdan destekçi bulan, kadın erkeğin siyasal ve toplumsal alanlarda eşitliğini amaçlayan bir akımdır.
Kadınların haklarını tanıyarak bu hakların korunmasını, eşitsizliğin ortadan kaldırılması için yapılan mücadeledir.
Feminizmin temel objektifleri eğitim, iş, çocuk bakımı gibi konularda eşit haklara sahip olmaktan, yasal kürtaj hakkı, tacizin ve tecavüzün engellenmesi ve lezbiyen haklarına kadar çeşitli dallara uzanır.


İslamcı Feminizm;
İslamcı feministlere göre İslam dini, ataerkil zihniyetteki erkekler tarafından adeta esir alınmıştır. İslam, İslam'ı kullanan sahte din adamlarının kadınları ikinci konuma sokan yorumlarından arındırılarak özgürleştirilmeli, gerçek İslam öğrenilmelidir.

TÜRKİYE'DE FEMİNİZM
Türkiye'de ilk feminist örgütlenme 1984 yılında kurulan Kadın Çevresi adlı bir yayınevidir. Zamanla sadece yayınevi olarak değil feminizm üzerine düşünen, savunan, destekleyen kadınların bir araya geldiği bir örgütlenme haline geldi. Aktif siyaset ve hareketler burada başladı. Kadın Çevresi' nin etrafında toplanan kadınların ilk çıkardığı dergi Feminist oldu. İçerik, renk, boyut bakımından hiç bir dergiye benzemiyordu.


FEMİNİZM NE DEĞİLDİR ?
Türkiye'de Feminizm kelimesi bazen bir hakaret, bazen bir aşağılama sıfatı, bazen de bir küçümseme sıfatı olarak kullanılır. Erkekler -kadınlar dahil- kadın haklarını savunan kişiye hemen: "Feminist misin sen?" der. Bunu ise bilinçli veya bilinçsiz kötü bir algı ortaya çıkarmak için yaparlar.
Feminizm erkek düşmanlığı değildir. Feminizm cadalozluk, şirretlik, edepsizlik değildir.
Feminizm illa ki erkeklerden nefret etmeyi gerektirmez. Feminist bir kadın evlenebilir, kocasın sevebilir, çocuk doğurabilir. Vakti var ise ev işi yapabilir. Yemek pişirebilir. Feminist olmak bunların hiçbirine engel değildir ya da feministlik evlenene kadar değildir.

BİR KADININ, SADECE KADIN OLMASI SEBEBİYLE UĞRADIĞI TÜM HAKSIZLIKLAR KARŞISINDA DURMAK VE TÜM BU AYRIMCILIĞI SONA ERDİRMEYE ÇALIŞMAK FEMİNİZMDİR.
Av. Feyza Altun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder